Facebook Twitter Youtube
144 godine javne vodoopskrbe
144 godine javne vodoopskrbe
Prije 144 godine, dana 7. srpnja 1878. godine u rad je pušten gradski vodovod.

Vodovodna mreža bila je duga gotovo četiri kilometra, a na nju je bilo priključeno 11 150 ljudi. Vodoopskrbni sustav funkcionirao je s jednim zdencem u Zagorskoj ulici, vodospremom u Jurjevskoj i cjevovodom.

Projekt za izgradnju vodovoda Zagrebu izradio je inženjer R. Melkus, a gradnja je trajala dvije godine. Prvi upravitelj zagrebačkog vodovoda bio je znameniti Milan Lenuzi, a tadašnje novine su zabilježile: „Okupljeni su radosno promatrali milijarde  vodenog biserja na žarkom podnevnom suncu!“

Danas Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. pruža uslugu javne vodoopskrbe i odvodnje za područje Grada Zagreba, kao i obavljanje djelatnosti vodnih usluga vodoopskrbe koje obavlja na područjima Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik te usluga odvodnje na području Svete Nedelje i općine Stupnik.

Naši sugrađani mogu se pohvaliti da piju vodu koja je zbog strukture tla savskog vodonosnika izuzetno kvalitetna i istodobno bakteriološki i kemijski zdrava.  

Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. svakodnevno ulaže napore za postizanje postavljenih ciljeva, kako izgradnje nove mreže tako i održavanja postojeće, a sve kako bismo svojim potrošačima osigurali kvalitetnu i kontinuiranu javnu vodoopskrbu i odvodnju.