Facebook Twitter Youtube
22. ožujka - Svjetski dan voda
22. ožujka - Svjetski dan voda
Spoznaja o važnosti i nezamjenjivosti vode u životu čovjeka potakla je Opću skupštinu Ujedinjenih naroda da se 22. ožujka proglasi SVJETSKI DAN VODA. Svake godine podiže se svijest o velikom problemu vezanom uz vodu i potiče djelovanje za rješavanje krize u vezi s vodom i kanalizacijom.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Voda za Mir“. Kada je voda rijetka ili onečišćena, ili kada ljudi imaju nejednak ili nikakav pristup, mogu porasti napetosti između zajednica i zemalja. Kako se utjecaj klimatskih promjena povećava, a globalna populacija raste, moramo se ujediniti oko zaštite i očuvanja našeg najdragocjenijeg resursa. 

Radeći zajedno na uspostavljanju ravnoteže između ljudskih prava i potreba svih, voda može biti stabilizirajuća sila i katalizator održivog razvoja.

Od početka zagrebačkog Vodovoda (1878.), građani ovog grada mogu se pohvaliti da piju vodu koja je, zbog strukture tla savskog vodonosnika, izuzetno kvalitetna te istodobno bakteriološki i kemijski zdrava. Hrvatska je jedna od vodom najbogatijih zemalja u Europi, a Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. kao javni isporučitelj vode za ljudsku potrošnju na području gradova Zagreb, Samobor, Sveta Nedelja i općine Stupnik, svakodnevno od 0-24 brine o redovnoj opskrbi vode za ljudsku potrošnju te kvaliteti vode koju isporučuje.