Facebook Twitter Youtube
140 godina javne vodoopskrbe u gradu Zagrebu

140 godina javne vodoopskrbe u gradu Zagrebu

140 godina javne vodoopskrbe u gradu Zagrebu

U dvorištu Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., u Ulici Eleonore Patačić danas je svečano obilježena 140 obljetnica javnog gradskog vodovoda. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, članica Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Daniela Franić te direktorica Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Štefica Mihalic zajedno s brojnim djelatnicima.  Ovom je prigodom gradonačelnik Milan Bandić uručio nagrade Grada Zagreba za šest poslovnih jedinica Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. u kojima radi 266 radnika.

Povijest Zagreba, njegov razvitak i budućnost usko su vezani uz pronalaženje rješenja kvalitetne opskrbe vodom. Zbog toga je i jedan od najvažnijih datuma u povijesti grada 7. srpanj 1878. godine, kada je u uz pjesmu, ples i puštanje vode iz Manduševca svečano pušten u rad gradski vodovod. U odnosu na ostale metropole to je pet godina prije Münchena i samo pet godina nakon Beča. Zagreb je u vrijeme početka javne vodoopskrbe imao oko 30.000 stanovnika, a na vodoopskrbnu mrežu bilo je priključeno 11.150 ljudi. Vodovod se sastojao od zdenca sa strojarnicom u Zagorskoj ulici i vodospreme u Jurjevskoj ulici, u dužini od 17,5 kilometara. Današnja gradska vodovodna mreža obuhvaća 800 kvadratnih kilometara sa preko 3 500 km mreže - gradsko područje od Samobora na zapadu do Vrbovca na istoku te od padina Sljemena na sjeveru do novih gradskih naselja na južnoj obali Save.

Od početka pa sve do danas, naši sugrađani mogu se pohvaliti da piju vodu koja je zbog strukture tla savskog vodonosnika izuzetno kvalitetna i istodobno bakteriološki i kemijski zdrava.  Sve to zapravo i nema cijenu jer voda je dragocjenija i od zlata. Ona je sam život zato je čuvajmo od zagađenja jer time činimo najviše što možemo za sebe i za svoju djecu!

140 godina djelovanja, uz prirodno bogatsvo, prvenstvena je zasluga radnika, svih koji trenutno rade te onih koje smo naslijedili. Želja svih je, da uspješnim radom i međusobnom suradnjom, ostavimo nasljeđe budućim generacijama, koji će s ponosom gledati na svoje prethodnike, kao što smo mi danas ponosni na našu povijest.
 

 GALERIJA