Facebook Twitter Youtube
Modernizirani nadzorno upravljački sustav i dispečerski centar

Modernizirani nadzorno upravljački sustav i dispečerski centar

Modernizirani nadzorno upravljački sustav i dispečerski centar
Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas na lokaciji E. Patačić modernizirani nadzorno upravljački sustav (NUS) i dispečerski centar Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., u vrijednosti oko 5 milijuna kuna, a u povodu nadolazećeg 142 rođendana gradskog vodovoda u Gradu Zagrebu, koji je davne 1878. pušten u rad.
 
Što novi, modernizirani centar predstavlja za sustav racionalizacije vodoopskrbe grada Zagreba  objasnio je okupljenima direktor Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Marin Galijot.
„Ovo je jedna bitna karika, odnosno ishodišna točka za upravljanje sustavom vodoopskrbe grada Zagreba. Ovaj novi sustav je mozak, odnosno srce upravljanja sustavom na način da se prikupljaju i obrađuju sve informacije kako bi se postiglo racionalnije upravljanje sustavom“, objasnio je direktor Galijot najavivši da bi kroz šest do osam mjeseci isti ovakav centar trebao biti otvoren i u Folnegovićevoj ulici. „Cilj svega ovoga je u konačnici smanjiti gubitke vode. Također, s ponosom mogu reći, da u zadnje dvije godine imamo pozitivan trend, odnosno smanjenje gubitka vode za oko 2%.“
 
U cilju što pouzdanijeg i efikasnijeg poslovanja te povećanja kvalitete usluge za korisnike, provedena je građevinska rekonstrukcija i modernizacija prostorija dispečerskog centra, na koji se dnevno pristigne 200tinjak poziva, te hitnih intervencija Sektora Vodoopskrbe kako bi se sustav postavio na tehnološku razinu današnjice. Riječ je o rekonstrukciji opreme dispečerskog centra (video zid sa šest monitora, obnova udvojenih računala s više monitora i odvojene lokalne računalske mreže za NUS), rekonstrukciji svih komunikacijskih, mrežnih i elektro-instalacija u prostoriji dispečerskog centra te u prostoriji za servere.
 
Modernizacijom je uveden dodatni, novi digitalni UKV komunikacijski kanal s ciljem uvođenja novih perifernih stanica u ovaj podsustav te postupno prebacivanje postojećih perifernih stanica u digitalni radijski kanal, čime se postiže i do 100 puta brži prijenos podataka nego što je bio slučaj u prijašnjem sustavu. Samim time je smanjeno vrijeme ciklusa prozivanja objekata, odnosno do 100 puta je ubrzano vrijeme potrebno za osvježavanje informacija koje se naslanja na sustav neprekidnog napajanja.
 
Imperativom neprekinutosti rada, kroz ovo tehničko rješenje, a imajuću u vidu sve aspekte i specifičnosti namjene nadzorno upravljačkog sustava, riješit će se brzina i kvaliteta administriranja i održavanja, kao i sigurnost i dostupnost podataka te sigurnost cijelog nadzorno upravljačkog sustava, a sve to kao kruna 142 godine dugog rada javne vodoopskrbe i 128 godina javne odvodnje u Zagrebu.
 
Sektor vodoopskrbe obavlja djelatnosti pružanja usluge javne vodoopskrbe, tj. zahvaćanje, crpljenje, transport te distribuciju zdravstveno ispravne vode potrošačima. Na teritorijalnom području nadležnosti VIO d.o.o. Zagreb upravlja s više od stotinu vodoopskrbnih objekata koji su smješteni na području Grada Zagreba, Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik. Sve veća potreba povezanosti stručnih službi i dostupnost podataka povećala je zahtjeve na nadzorno upravljački sustav i potrebu za izmjenama i modernizacijom dispečerskog centra kao jedne od ključnih karika vodoopskrbnog sustava.

Izvor: www.zagreb.hr