Facebook Twitter Youtube
22. ožujka - Svjetski dan voda
22. ožujka - Svjetski dan voda
Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan 22. ožujka proglasila SVJETSKIM DANOM VODA ne tako davne 1993. godine te se od tada obilježava svake godine.

Glavni cilj je usmjeravanje pažnje na važnost pitke vode te očuvanje vodnih resursa i izvora, kao i podizanje razine ekološke osviještenosti i održivog razvoja te skretanje pozornosti na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

2021. godina je godina vrednovanja vode, stoga je ovogodišnja tema Svjetskog dana voda „Što voda znači tebi“, a sve u cilju kako bi svaki pojedinac imao priliku objasniti važnost vode za vlastiti dom i obiteljski život, kulturne prakse, dobrobit i lokalno okruženje. U kućanstvima, školama i na radnim mjestima voda može značiti zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost. Na kulturnim, vjerskim i duhovnim mjestima voda može značiti vezu sa stvaranjem, zajednicom i sobom, a u prirodnim prostorima voda može značiti mir, sklad i očuvanje.

Od početka zagrebačkog Vodovoda (1878.), građani ovog grada mogu se pohvaliti da piju vodu koja je, zbog strukture tla savskog vodonosnika, izuzetno kvalitetna te istodobno bakteriološki i kemijski zdrava. Hrvatska je jedna od vodom najbogatijih zemalja u Europi, a Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. kao javni isporučitelj pitke vode na području grada Zagreba, Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik, svakodnevno od 0-24 brine o redovnoj opskrbi pitkom vodom te kvaliteti vode koju isporučuje.

Slaveći sve različite načine na koje voda koristi našem životu, možemo ju ispravno vrednovati i učinkovito je čuvati za buduće generacije koje dolaze.