Facebook Twitter Youtube
22. ožujka - Svjetski dan voda
Spoznaja o važnosti i nezamjenjivosti vode u životu čovjeka potakla je Opću skupštinu Ujedinjenih naroda da se 22. ožujka proglasi SVJETSKI DAN VODA, koji se obilježava svake godine. Glavni cilj je usmjeravanje pažnje na važnost pitke vode te očuvanje vodnih resursa i izvora, kao i podizanje razine ekološke osviještenosti i održivog razvoja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Voda za sve“ čime se želi pokazati kako pristup vodi i sanitarnim uvjetima te održivom upravljanju vodama mogu biti pokretači promjene.

Hrvatska je jedna od vodom najbogatijih zemalja u Europi, a Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. kao javni isporučitelj pitke vode na području grada Zagreba, Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik, svakodnevno od 0-24 brine o redovnoj opskrbi pitkom vodom te kvaliteti vode koju isporučuje.

Od početka zagrebačkog Vodovoda (1878.), građani ovog grada mogu se pohvaliti da piju vodu koja je, zbog strukture tla savskog vodonosnika, izuzetno kvalitetna te istodobno bakteriološki i kemijski zdrava.

U gradu Zagrebu na izgradnju vodoopskrbne mreže još čeka 0,74 % sugrađana odnosno njih 5830, što će biti realizirano projektom „Voda u svakom kućanstvu“ pokrenutom u suradnji s Gradom Zagrebom.